Back to top

Ön tudja, mennyi az annyi? - Spóroljon a bankszámláján!

A bankszámla mindennapi életünk része, és éves szinten akár több tízezer forintot is spórolhatunk, ha tudatosan, testreszabottan választjuk meg! Ami jó barátainknak, szüleinknek, munkatársainknak, nem biztos, hogy számunkra is megfelelő. 

A bankokat rendelet kötelezi, hogy minden év január 31-ig küldjék ki ügyfeleik részére az éves számlaköltség-kimutatást. Ebben részletesen áttekinthetjük, hogy mennyit költöttünk bankolásra az előző évben, figyelembe véve olyan szolgáltatásokat is, mint például számlavezetési díj, SMS-értesítések díja, internetbank, mobilalkalmazás és telefonos banki szolgáltatások díja.

Kiváló alkalom ez arra, hogy átgondoljuk, valóban megfelelő-e számunkra az adott bankszámla. Az elmúlt év összesített költségein kívül február során érdemes áttekintenünk a bankok aktuális kondíciós listáját is, mivel itt találhatjuk meg a 2023-as új díjszabásokat. Fontos tudni, hogy a díjak kialakítása során az intézmények figyelembe veszik a piaci környezetet és az infláció alakulását is, így akár jelentősek lehetnek a változások, és nagyok a különböző bankok ajánlataiban szereplő díjak eltérései.

Amennyiben jelenlegi bankunk aktuális kínálatában nem, de másik szolgáltónál találunk jobb alternatívát, éljünk az egyszerűsített bankváltás lehetőségével! Sokan azért nem lépik meg a váltást, mert hosszadalmasnak, bonyolultnak gondolják az ügyintézést, azonban egyszerűsített bankváltással az új szolgáltató fiókjának egyszeri felkeresése elegendő a teljes folyamathoz.

A különböző bankok ajánlatai, a kapcsolódó szolgáltatásaik, valamint azok díjai eltérőek lehetnek. Fontos, hogy

• tudatosan mérjük fel saját igényünket;
• gondoljuk át mikor és mire használjuk bankszámlánkat;
• használunk-e az adott bankszámlához bankkártyát, és ha igen, hogyan (például online vásárlásnál, vagy üzletekben);
• valóban szükségünk van-e minden elérhető kapcsolódó szolgáltatásra;
• tekintsük át ezen szolgáltatások díját!

Ne feledjük: a bankszámla, számlacsomag kiválasztása nem egy egyszeri feladat. Bizonyos időközönként, például évente érdemes, de új élethelyzet (például munkahelyváltás, GYES stb.) esetén mindenképpen ajánlott felülvizsgálni a döntéseinket, és ha az igényeink, lehetőségeink változtak, akkor ehhez kell igazítanunk az új konstrukciót is.

Korábban a bankok postai úton küldték meg ügyfeleik részére az éves kimutatást, azonban ez manapság már nagyobb részben online zajlik. Értesítőnket megkaphatjuk netbankon vagy mobilalkalmazáson keresztül, elektronikus úton letölthető pdf-ben, de természetesen postai úton, papír alapon is. 

FONTOS!
Ha olyan e-mailt vagy értesítést kapunk, hogy banki üzenetünk érkezett a személyes tárhelyünkre, netbank fiókunkba, mindenképp nézzük meg – lehet, hogy épp az éves kimutatását küldték ki. Ugyanakkor legyünk körültekintőek, ha egy látszólag banki e-mailben személyes vagy bankszámlaadatainkat kérik – ezeket soha ne adjuk meg, a bank nem kér ilyen információkat levélben vagy e-mailben! Erről bővebben a Digitális biztonság c. tartalmak között olvashat.

Forrás: MNB

Footer