Back to top

TEENDŐK LAKÁSBIZTOSÍTÁS-VÁLTÁSKOR

Kössön, ha még nincs!
Egy alaposan átgondolt, valós igények alapján megválasztott ingatlanbiztosítás fedezheti egy káresemény helyreállítási költségeit, ezért ha még nem rendelkezik otthonbiztosítással, mihamarabb kössön egyet! Mielőtt választ, alaposan gondolja át, hogy az érintett ingatlannak milyen védelemre van szüksége, azaz a biztosítás milyen káreseményekre nyújtson fedezetet! Ennek alapján hasonlítson össze több konstrukciót is! Ehhez igénybe veheti biztosítási alkusz segítségét, de az interneten számos weboldal is elérhető, amelyeken egyszerűen összevetheti a különböző ajánlatokat.

Gondolja át a meglévőt!
Ha már van otthonbiztosítása, fontos annak rendszeres felülvizsgálata is. Annak érdekében, hogy a lakásbiztosítások valódi fedezettel szolgáljanak egy káresemény bekövetkezésekor és a biztosítási összeg az emelkedő árak mellett is fedezze a károk helyreállítását, a biztosítók nyomon követik a piaci folyamatokat. Az infláció, valamint a munkadíjak és az építőanyagok árának emelkedését figyelembe véve ezért minden évben évforduló előtt javaslatot tesznek a biztosítási összeg emelésére. Ezt hívják indexálásnak. Ne fogadja el azonban automatikusan a biztosító következő időszakra vonatkozó ajánlatát!

Gondolja át, milyen otthonát érintő változások történtek az elmúlt időszakban, amelyek az ingatlan értékváltozásán keresztül a biztosításra is hatással lehetnek! Előfordulhat például, hogy a biztosítónak nincs tudomása egy lakásfelújításról, egy nagyobb értékű berendezési tárgy vagy egy értékesebb elektronikai eszköz megvásárlásáról, így ezeket nem is kalkulálta bele az új időszak biztosítási díjába, ezért lakása alulbiztosított lenne.

A változások figyelembevételével hasonlítson össze több ajánlatot is, és ha talált kedvezőbb otthonbiztosítást a jelenleginél, váltson!

Mikor lehet lakásbiztosítást váltani?
Eddig évente egy alkalommal, a szerződéskötés évfordulója előtt legalább 30 nappal lehetett felmondani a biztosítást. 2024-től azonban ezen felül még egyszer, minden év márciusának folyamán bármikor kezdeményezhető a szerződés megszüntetése és egy – akár biztosítóváltást is magában foglaló – kedvezőbb konstrukcióra történő váltás.

Annak érdekében, hogy biztosítás valóban segítséget jelentsen baj esetén, fontos, hogy jól gondolja át, milyen típusú védelemre is van szüksége. Az alábbiakban ehhez nyújtunk segítséget.

Mit érdemes szem előtt tartani lakásbiztosítás-váltáskor?

- Alaposan nézze át aktuális biztosítása következő időszakra szóló tájékoztatóját! Gondolja át, hogy a tájékoztatóban szereplő feltételek, a biztosítási fedezet megfelel-e a valós igényeinek!
- Vegye számba az elmúlt időszak otthonát érintő változásait! Ilyen lehet például akár egy felújítás, nyílászzárócsere, festés-mázolás, vagy akár egy új, nagyobb értékű berendezési tárgy, elektronikai eszköz vásárlása.
- Ha a biztosítást továbbra is megfelelőnek találja, nincs teendője, de ha úgy ítéli meg, hogy aktuális biztosítása – például az ára vagy a fedezetek alapján – nem lesz megfelelő a következő időszakra, hasonlítsa össze más szolgáltatók ajánlatával!
- Ha megtalálta az új, megfelelőnek tűnő lakásbiztosítást, alaposan olvassa át az ajánlat részleteit, feltételeit!
Különös figyelemmel nézze át, hogy alapesetben mely káreseményekre terjed ki a fedezet, és melyek azok, amelyekért esetleg külön díjat számít fel a biztosító! Előfordulhat, hogy egy elsőre drágábbnak tűnő biztosítás összességében előnyösebb, mint az olcsóbb, mert az alapkonstrukció olyan fedezeteket is tartalmaz, amelyekért az olcsóbb esetében – kiegészítő biztosításként – külön díjat számít fel a szolgáltató.
Fontos szempont lehet továbbá az ügyintézés, a kapcsolattartás módja: van-e lehetőség például online kapcsolattartásra?
- A kárbejelentés módjának és a kárrendezés menetének is érdemes utánanézni: lehetőség van-e például online kárbejelentésre és kárfelmérésre, vagy ezeket csak személyesen lehet intézni, illetve nyomon követhető-e a biztosító honlapján a kárrendezés menete?
- Ha kiválasztotta az új konstrukciót, az új szerződés megkötése előtt írásban fel kell mondania meglévő biztosítását! A felmondásnak márciusi váltás esetén legkésőbb március 31-ig, évfordulós váltás esetén legkésőbb a biztosítási évfordulót megelőző 30. napig be kell érkeznie a biztosítóhoz. Tehát nem a felmondás elküldésének, postára adásának a dátuma számít, ezért például postai feladás esetén mindenképpen számolni kell a kézbesítési idővel.
- Márciusi felmondás esetén a 30 napos felmondási idő lejáratát követő, évfordulós felmondás esetén az évfordulót követő kockázatviselési kezdettel már megkötheti az Ön számára legmegfelelőbb új lakásbiztosítási szerződést a másik biztosítónál.

Számoljon a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosításokkal is!

Ha új lakásbiztosítást köt – vagy ha a meglévőt váltaná újra –, mindenképpen tekintse meg a szolgáltatók kínálatában elérhető Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosításokat (MFO) is.

Ezek a termékek

• egyszerű és gyors ügyintézés mellett igényelhető,
• közérthető és áttekinthető feltételrendszerű,
• jól nyomon követhető, ügyfélbarát kárrendezést kínáló

lakásbiztosítások, amelyek fedezete hosszabb távon nyújt magas szintű védelmet.

Az MNB kalkulátorával egyszerűen és gyorsan megtalálhatja az Ön igényeinek legmegfelelőbb Minősített Fogyasztóbarát Biztosítást, egyúttal könnyen összehasonlíthatja több szolgáltató ajánlatát.

Forrás: MNB

Footer