Back to top

Megújult MNB Hitelkalkulátor segít a havi törlesztőrészletek kiszámításában

Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Navigátor honlapján, illetve mobil applikációján is elérhető Hitelkalkulátor program a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutatóra (JTM) vonatkozó szabályok július 1-i módosulásával kapcsolatos kérdések megválaszolásában, a törlesztőrészletek előzetes kalkulációjával nyújt hasznos támogatást.

A háztartási jelzáloghitelek kamatkockázatának mérséklése érdekében a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) limitek kamatperiódus szerinti differenciálására vonatkozó szabályok 2019. július elsejével módosultak. Az életbe lépő differenciált JTM szabály az 5, valamint a 10 évnél rövidebb kamatperiódusú jelzáloghitelek felvételekor ír elő eltérő JTM limiteket a kamatrögzítés időtartamától függően, abban az esetben, ha a hitel futamideje 5 évnél hosszabb. Ezen kívül az elmúlt időszakban megindult reálbér-emelkedésre tekintettel a vonatkozó jövedelmi küszöb is módosításra került 400 ezer forintról 500 ezer forintra.

Az előzetes kalkulációhoz használja a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Navigátor honlapján, illetve mobil applikációján is elérhető Hitelkalkulátor programot.

A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Navigátor honlapján valamint a Pénzügyi Navigátor mobil felületén is elérhető, egyszerűen kezelhető, testre szabható Hitelkalkulátor alkalmazás a forint hitelre vonatkozó adatok (hiteltípusa, hitel összege, futamidő, kamatperiódus, kamat- és költségek) megadását követően segít kikalkulálni, hogy hozzávetőlegesen mekkora összeget kell majd visszafizetni, illetve milyen nagyságrendű törlesztőrészlettel lehet számolni. A program által a megadott információk alapján készített eredménytábla segítségével összehasonlítható a fizetési kötelezettségek alakulása a megadottnál hosszabb és rövidebb futamdőre is. Ezen túlmenően a Pénzügyi Navigátor alkalmazásban a futamidő alatt bekövetkező kamatváltozások szimulálására is lehetőség nyílik. A teljes körű tájékozódás érdekében a jövedelmi és meglévő hitelek törlesztőrészletével kapcsolatos adatok megadásával a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutatónak (JTM) való jogszabályi megfelelés is kalkulálható.

Az iOS-en és Androidon egyaránt futó Pénzügyi Navigátor mobilalkalmazás a Hitelkalkulátor mellett többek között friss hírekkel és árfolyamadatokkal, online keresők és kalkulátorok beágyazott verzióival, ügyfélszolgálati időpontfoglalóval, valamint pénzügyi szótárral segíti a kényelmes, gyors tájékozódást.

Az előzetes kalkulációhoz nagyon hasznos Hitelkalkulátor alkalmazás által számított adatok nem feltétlenül egyeznek meg az egyes hitelintézetek által konkrét és speciális kondíciók alapján számított törlesztési adatokkal. Kizárólag a hitel felvételét megelőző előzetes tájékozódást szolgálják.

Forrás: MNB