Back to top

Több százezres kötelező? Idén is emelkednek a biztosítási díjak!

Az elmúlt két évet tekintve lassú emelkedés volt tapasztalható a kötelező gépjármű felelősség-biztosítási (Kgfb) díjak piacán, amely a Netrisk.hu által elvégzett előzetes díjszámítások alapján ez évben is folytatódik. A 2016-os év végi kötelező biztosítási kampány az előrejelzések szerint kb. 10-12%-os díjemelkedést hoz, így az évforduló előtt állóknak érdemes időben tájékozódni és szükség esetén biztosítót váltani. Segítünk a választásban. (FÉBÉSZ)

Nem könnyű dönteni
A 2009. évi LXII. törvény egyértelműsíti, hogy a gépjármű üzemben tartójának kötelező felelősségbiztosítási szerződést kötni.
A piacon rengeteg biztosító ajánl a járműhasználóknak kedvező díjakkal biztosításokat. Ezek között azonban nem könnyű az eligazodás. Lényegében minden szolgáltató saját üzletpolitikája, biztosítási tapasztalata, statisztikai számításai alapján dönt arról, hogy milyen díjakkal kalkulál. A díjak mértéke, illetve az ehhez kapcsolódó szolgáltatások szintén nagy eltérést mutatnak.

Amennyiben biztosítóváltáson gondolkodik, érdemes körülnézni az egyes szolgáltatók honlapjain, illetve felkeresni a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) dijnavigator.hu oldalán elérhető díjkalkulátor programot, melynek segítségével megismerheti a hazai kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási piacon tevékenykedő biztosítók aktuális ajánlatát, és az elérhető összes kedvezményt.

Évente többször is változhat!
2013. január 1-jétől a biztosítók az év során bármikor hirdethetnek Kgfb díjtarifát. Az új díjtarifa hatályba lépése a kihirdetést követő 60 napot követő nap, melyről a biztosítónak a biztosítás évfordulója előtt 50 nappal kötelező írásban tájékoztatást adnia.
Amennyiben nem kapunk határidőn belül névre szóló írásos értesítést (akár e-mail is lehet, ha a szerződésben így állapodtunk meg), mindenképpen ajánlatos egyeztetni a szolgáltatóval a várható díjakról.

Hogyan váltsunk?
Évente egyszer van lehetőségünk kötelezőt váltani, mégpedig évforduló előtt legalább 30 nappal. Ehhez nincs más dolgunk, mint felmondó nyilatkozatunkat a fenti határidőig eljuttatni a szolgáltatóhoz - melyhez segítségképp rendszerint formanyomtatványt is találunk honlapjaikon -, illetve megkötni az új szerződést. Amennyiben nem kezdeményezzük a biztosítás felmondását, vagy kicsúszunk a határidőből, meglévő szerződésünk újabb 1 évre meghosszabbodik.

Bár az aktuális díjtarifákat a biztosítók kötelesek a Magyar Biztosítók Szövetsége (mabisz.hu) és a Magyar Nemzeti Bank (mnb.hu) honlapjain közzétenni, érdemes valamely online biztosítási portált is felkeresni, ahol a szerződést is megköthetjük. Néhány szükséges adat megadása után (ha még nem tettük meg az előző években) és az alkuszi megbízás faxon, online faxon vagy postai úton való megküldésével tennivalóink végére is értünk - minden mást, az alkuszcég intéz helyettünk, így többek között az előzmény szerződés felmondását is.

Árcsökkentő tételek
Az online szerződéskötés során lehetőségünk van megjelölni az összes, számunkra érvényesíthető kedvezményt, mint például a hűség- és partnerkedvezményt, családi kedvezményt, közszolgálati dolgozók kedvezményét, e-kommunikációs kedvezményt, lakás nagyság kedvezményt, nyugdíjas kedvezményt stb. Természetesen minél több kedvezményre vagyunk jogosultak, annál kedvezőbb ajánlatok közül válogathatunk.

A Kgfb díjak további csökkentése érdekében, amennyiben tehetjük, érdemes a fizetési módnál a banki átutalást, a fizetés üteménél pedig az éveset választani.

Melyiket válasszuk?
A Netrisk.hu online kalkulátora segítségével megpróbáltunk egyfajta képet kapni a biztosítók ajánlataiból. Ehhez szakértőnk meglévő szerződését vettük alapul, melynek évfordulója 2017. november 15.
Munkatársunk 2005-ben jogosítványát megszerző, főiskolát végzett, 30 éves nő, aki egy 13 éves, külföldről behozott, középkategóriás, benzines személyautót vezet. Korábban balesetet nem okozott, Bonus/Malus besorolása 2017. évre B7. E-kommunikációs kedvezmény igénybevétele érdekében vállalta, hogy e-mail címét és telefonszámát a biztosító részére megadja, továbbá, hogy az ügyintézés során a szolgáltató online ügyfélszolgálatát használja. A díjfizetés módjának és ütemének az éves, egyéni banki átutalást választotta. A feltételek alapján a következő – tájékoztató jellegű – eredményeket kaptuk:

Kötelező 200.000 Ft-ért?
Bár kollégánknak a már megküldött díjértesítő és a fenti kalkulációnk alapján kb. 5000 Ft-tal kell többet fizetnie az előző évi díjnál, ez még így is a legkedvezőbb ajánlat számára.  
Noha számítottunk jelentős különbségekre az egyes biztosítók díjtételeiben, azonban a kapott eredmények meglepőek voltak. Már a középmezőnyben elhelyezkedő UNION, KÖBE, AEGON, Generali stb. láttán is kikerekedett a szemünk, azonban a CIG Pannónia Zrt. közel 200.000 Ft-os ajánlatán teljesen elképedtünk.

Ahogyan a fenti példák is igazolják, biztosítóváltás esetén érdemes időben utánanézni az ajánlatoknak és nem mellékesen alaposan megfontolni a választást. Szánjunk rá időt és hasonlítsuk össze a szolgáltatók díjait az egyes online díjkalkulátorokkal (dijnavigator.hu; netrisk.hu; biztositas.hu).

Az ajánlatok böngészésekor érdemes figyelembe venni, hogy egy-egy kedvezmény igénybevételével (e-mail cím, vagy telefonszám megadása, a díjfizetés módjának, ütemének megváltoztatása, nyugdíjas kedvezmény, partner kedvezmény stb.) alapvetően megváltozhat a kalkulált díjak összege, ennek megfelelően átalakulhat a sorrend is. Ráadásul, az adott díjban foglalt szolgáltatási tartalom is különbözhet az egyes biztosítóknál.