Back to top

A személyi hitelek buktatói: Black Friday és fapados kölcsön

A személyi hitelek a lakáshitelekhez mérten kifejezetten drágák, csak indokolt esetben érdemes igényelni. Olyan futamidőt vállaljunk, ami alatt biztonságosan tudjuk fizetni a törlesztőrészleteket, és emellett nem árt tartalékolni, ha netán átmeneti fizetési nehézség adódna. (FÉBÉSZ)

A karácsonyhoz közeledve több pénzintézet is erőteljes reklámkampánnyal hirdeti személyi kölcsöneit. A Cofidis például „Fapados kölcsönét” 6,9-19.9 % THM-el kínálja, míg a Provident „Black Friday” elnevezéssel új, 2018. november 27-ig igényelhető terméket dobott piacra.
Míg előbbit rejtett költségek és extra szolgáltatások nélkül, változó kamattal igényelhetjük maximum 5 millió forintig, addig a Black Friday kölcsön keretében igényelhető maximum 150.000 Ft leginkább az ünnepi készülődéshez nyújthat anyagi segítséget.

AMIT A SZEMÉLYI KÖLCSÖNÖKRŐL TUDNI ÉRDEMES

A személyi kölcsön általában szabad felhasználású, azaz nem célhoz kötött, vagyis bármilyen célra - például rendkívüli kiadások fedezése, nagyobb események, esküvő lebonyolítása – felhasználható. Vannak azonban olyan személyi kölcsönök, amelyeknek célja előre meghatározott. Ezeket leggyakrabban valamely tartós fogyasztási cikk vásárlására, vagy például utazási célra igénylik.

A kölcsön forintban igényelhető, összege általában 100.000 Ft-tól 5.000.000 Ft-ig terjed.
A futamidő rugalmas, jellemzően 12-72 hónap. A kölcsön a legtöbb banknál ingatlanfedezet és kezes bevonása nélkül igényelhető. Adóstárs bevonása esetén magasabb hitelösszeg is elérhető.
Fontos tudni, hogy a THM nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt mértékét.

NÉZZÜK A SZÁMOKAT!

Példánkban egy magánszemély 2.500.000 Ft személyi kölcsönt szeretne felvenni, 4 éves futamidővel.
A Cofidis „Fapados” kölcsöne mellett táblázatba foglaltuk további négy hitelintézet – az OTP Bank, a Budapest Bank, az Erste Bank és a K&H Bank – hasonló konstrukcióit is. Fontos megjegyezni, hogy a tájékoztatás nem teljeskörű, a közölt adatok a hitelintézetek honlapjain jelzett időpontig, illetve visszavonásig, 2018 novemberében érvényesek.
A Provident „Black Friday” kölcsönét külön szerepeltettük, mivel az annak keretében igényelhető alacsony – minimum 50.000 Ft és maximum 150.000 Ft – kölcsönösszeg miatt a többi pénzintézet ajánlataival való összehasonlítás nem lehetséges.

A LÉNYEG A RÉSZLETEKBEN REJLIK

Szembetűnő, hogy a bankok kínálata a lakáshitelekhez hasonlóan a személyi hiteleknél is egymással nehezen összehasonlíthatók, nem kellőképpen átláthatók, mint a pozitív példa, a Magyar Nemzeti Bank által életre hívott Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel.
A hitelfolyósítás feltételei akár jelentősen is eltérhetnek, az ajánlatokat tüzetesen át kell tanulmányozni, vagy felkeresni egy bankfiókot, ahol mindenre kiterjedő tájékoztatást kaphatunk.

Táblázatunkból látszik: szinte valamennyi banki ajánlat kedvezőbb paramétereket tartalmaz a Cofidis „Fapados” kölcsönénél, annál is inkább, mivel az előbbiek kamata rögzített és nem változó. A fapados hitel kockázata tehát a változó kamatozásban rejlik.

Emellett annak is érdemes utánajárni, a sikeres hitelbírálatot követően a folyósítás mennyi időt vesz igénybe. Tapasztalataink szerint minden pénzintézet rövid határidőt ígér. A gyakorlatban ez lehet pár óra, de akár több nap is.

INGYENES PÉNZÜGYI FOGYASZTÓVÉDELMI TANÁCSADÁS A MAGYAR NEMZETI BANK EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINÉL

Ha kérdései merülnének fel pénzügyi témában vagy konkrét panasza van valamely bankkal vagy biztosítótársasággal kapcsolatban, ingyenes és független tájékoztatásért, tanácsadásért fordulhat a Magyar Nemzeti Bank budapesti ügyfélszolgálatához, vagy vidéki együttműködő partnereihez, a Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodákhoz. A megyeszékhelyeken működő irodák elérhetőségei megtalálhatók a következő oldalon: http://www.mnb.hu/fogyasztovedelem/tanacsado-irodak